شاخصه های رئیس جمهور مطلوب (قسمت نهم)
شاخصه نهم : صادق
موضوعات فرعی:
1. پرهیز از دروغ گویی و فریبکاری
2. دوری از نفاق
احکام:
انتظار این است که در تبلیغات انتخاباتی دروغ گفته نشود، وعده های غیر عملی و نادرست داده نشود، دادن وعده های دروغین گناه کبیره و حرام است؛ افرادی که در مسیر انتخابات هستند هم خودشان و هم ستادهایشان باید این نکات را رعایت کنند. www.irna.ir
آیات و روایات:
إِنَّ اللهَ لا يَهْدي مَنْ هُوَ كاذِبٌ كَفَّارٌ؛
«قطعا خدا آن کس را که دروغگو و بسیار ناسپاس است، هدایت نمی کند.» (زمر/۳)
برای پیشرفت کشور و رسیدن به یک زندگی خوب نیازمند کمک و هدایت الهی هستیم. اگر مسئولین دروغگو باشند؛ هدایت الهی شامل حال ما نمی شود.
به پیامبر می فرمایند: « لا تَنْظروا إلى كَثرةِ صَلاتِهِم و صَومِهِم ، و كَثرةِ الحَجِّ ، و المعروفِ ، وَ طَنطَنَتِهِم باللّيلِ! و لكنِ انْظُروا إلى صِدقِ الحديثِ و أداءِ الأمانة؛
« به نماز و روزه و حج و بخشش و ناله های شبانه زیاد آنها نگاه نکنید؛ بلکه به راستگویی و امانت داری آنها بنگرید.» (بحارالانوار، ج 75، ص 114)
گریز به انتخابات:
بیش ترین ضربه ای که به ایمان و اعتماد مردم زده می شود از ناحیه افراد دروغگو، فریبکار، دنیاطلب و دو چهره می باشد. بعد از بررسی زندگی چند ده ساله افراد، افراد صادق و امین و کاردان را باید شناسایی کرد و انتخاب نمود.
در محضر ولایت:
رهبر معظم انقلاب امام خامنه ای (حفظۀ الله)
1. امام صادق(علیه السلام) به داود بن سرحان می فرمایند:« یا ڈاؤد، إنّ خِصالَ المَكارِمِ بَعْضُها مُقيَّدٌ ببَعْضٍ ، يَقسِمُهَا اللّه ُ حَيثُ يَشاءُ ، تَكونُ فِي الرَّجُلِ ولا تَكونُ فِي ابنِهِ ، وتَكونُ فِي العَبدِ ولا تَكونُ في سَيِّدِهِ : صِدقُ الحَديثِ ، وصِدقُ النّاسِ و... ای داوود! برخی از مکارم اخلاق به برخی دیگر وابسته است و با هم ارتباط دارد که اینها را خدا تقسیم می کند؛ گاهی این صفات در مردی وجود دارد و در پسرش نیست یا گاهی دربرده ای وجود دارد و در اربابش نیست. از جمله آنها است، راستگویی و صداقت با مردم در عمل است.» (الأمالی، شیخ طوسی، ص ۳۰۱)
اول: « صِدقُ الحَديثِ »؛ راستگویی. الآن کشور خود ما کشور اسلامی است و از بسیاری از جوامع دنیا هم انصافا بهتر و پاکیزه تر و طاهرتر است اما در عین حال شما ببینید خیلی از مشکلات داخل کشور ما ناشی از نبودن همین صفت است؛ صدق الحديث نیست، راستگویی نیست، راستگویی یعنی چه؟ یعنی شما حرفی را که می زنید، مطابق با واقع باشد. اگر دانستید مطابق با واقع است و گفتید، این راست است؛ اگر نه، نمی دانید مطابق واقع است یا نیست اما می گویید، این صدق نیست. «صدق» عبارت است از اینکه شما چیزی را که می دانید مطابق واقع است، بیان می کنید. فضای مجازی را ملاحظه کنید که براثر حرف شایعه، دروغ، خلاف، تهمت، نسبت بدون واقعیت به این، به آن، به بالا، به پایین، به همدیگر، یک فضای دروغ در کشور به وجود می آید؛ ببینید، اینها اشکال است. پس اول «صدق الحديث» یعنی همه سعی کنیم راست بر زبان جاری کنیم.
دوم، «صِدقُ النّاسِ » با مردم هم صادق باشید؛ با مردم با تقلب و خدعه و فریب و دورویی برخورد نکنید، «صدق الناس» یعنی صدق عمل با مردم؛ انسان در مواجه با مردم با صداقت وارد شود، با کلک و دروغ و فریب و مانند این ها با مردم برخورد نکند. اگر ما در مسائل گوناگون اجتماعی مان، سیاسیمان، انتخاباتمان، و مانند اینها، همین یک مورد را مراعات کنیم، ببینید چقدر دنیا آباد خواهد شد.(12/12/1397)
2. از دو روها و دو رنگ ها و ظاهرباطن مختلف ها بایستی ترسید. خیلی اوقات، در طول تاریخ، اسلام از این دورنگی ها، یکی نبودن ظاهر و باطن اشخاص، ضربه خورده است.(28/11/1386)
3. دشمنان ما نمی خواهند این را اعتراف بکنند که ملت ایران در راه پیشرفت خود، خردمندانه عمل کرد، اما واقعیت قضیه این است که اگر خردمندانه نبود، نمیشد نمی ماند، پیش نمی رفت، به نتیجه نمی رسید؛ پس خردمندانه بود.
حرکت ملت ایران،حرکت صمیمی بود، صادقانه بود: « فَلَمَّا رَأَى اللَّهُ صِدْقَنَا أَنْزَلَ بِعَدُوِّنَا الْكَبْتَ وَ أَنْزَلَ عَلَيْنَا النَّصْرَ ؛چون خداوند صداقت ما را در پیکاردید، دشمن ما را خوار و زبون ساخت و ما را پیروزی داد.» (نهج البلاغه، خطبه 56) این را امیرالمؤمنین(علیه السلام) فرمود.
صدق ملت ایران در میدان های مختلف نشان داده شد. خب حالا می شود نشست یک گوشه ای از این گوشه آن گوشه عیوبی پیدا کرد، اشکالاتی پیدا کرد، اعتراض کرد؛ خب بله، معلوم است، اما این را نباید تعمیم داد، تعمیم نمی شود داد، آنچه قابل تعمیم است این است: صدق، حرکت، مبارزه، پس نظام با مبارزه به وجود آمد، با مبارزه هم باقی ماند. (4/3/1389)
4. انقلاب به کار آدم های کارآمد و صادق نیاز دارد. صدق و اخلاص شرط اول است.(18/5/1368)
آیت الله مکارم شیرازی: «امروز اگر عده ای وارد صحنه انتخابات شوند و وعده های دروغین به مردم بدهند ممکن است جمعیت زیادی را مجذوب خود کنند. رئیس جمهور جدید آمریکا با همین بازی ها وارد میدان شد و ما امروز می بینیم که برترین کشور دنیا به لحاظ مادی، بدترین رئیس جمهور را انتخاب کرد زیرا دست به عوام فریبی زد و دروغ پردازی کرد، این نوع رفتارها از ما ساخته نیست؛ چرا که طبق گفته امیرالمومنین(علیه السلام) سیاستمداری با تقوای ما، همواره در مقابل با سیاستمداری بی تقوای معاویه قرار دارد. لذا آسيب تدلیس و مسائل را بر خلاف واقع نشان داد از جمله آسیب هایی است که روند انتخابات را تهديد می کند.»(www.irna.ir)
:شبهه
در این کشور با آمدن و رفتن این رئیس جمهور و آن رئیس جمهور چیزی عوض نمی شود اینجا رئیس جمهور هیچ کاره است!!
پاسخ رهبر معظم انقلاب(حفظه الله) : جایگاه ریاست جمهوری، مهم ترین بخش مدیریت کشور است و طرح برخی مسائل همچون اینکه رئیس جمهور اختیاراتی ندارد یا تدارکاتچی است،خلاف واقع و از روی بی مسئولیتی یابی اطلاعی یا غرض ورزی است. ایشان با تأکید بر اینکه ریاست جمهوری پرمشغله ترين و پومسئولیت ترین مدیریت کشور است، افزودند: تقریبا همه مراکز مدیریتی و اکثر امکانات حکومتی در اختیار رئیس جمهور است و مدیریت ها در بخش هایی مثل قضایی و نظامی در قبال ریاست جمهوری ، ناچیز است.(1/1/1400)