شاخصه های رئیس جمهور مطلوب (قسمت دهم)
شاخصه دهم : متوکل به خدا
موضوعات فرعی:
1. تکیه به غیر خدا
2. نهی از اعتماد به دشمن
احکام :
سؤال: آیا طلاب در کنار درس برای انتخابات فعالیت کنند که به درس لطمه نخورد یا درسها را تعطیل کنند؟
امام خمینی(ره): در این ایام که مسئله انتخابات رئیس جمهور است، آن اشخاص که در حوزه ها هستند باید دست از کارها بردارند، راه بیفتند توی شهرها و دهات و روستاها و نقاط دورافتاده و اگر این کار را نکنند، فردا مسئول اند پیش خدا. (صحیفه امام(ره)، ج ۱۵، ص۱۵)
سؤال: آیا این قضیه مربوط به اوایل انقلاب نیست؟
امام خمینی(ره): قضیه سپردن يك مملکتی است به دست کسی که اگر ناباب از کار درآید، صدمه به اسلام می زند. این را آسان نگیرید. این يك مسئله حیاتی است. (صحیفه امام(ره)، ج۱۵، ص۱۷)
سؤال: صرفا تشویق به مشارکت کنیم یا نامزد اصلح را هم معرفی کنیم؟
امام خمینی(ره) : طلاب مردم را دعوت کنند به انتخاب یک رئیس جمهور صحيح. اگر شما دعوت نکنید، آنهایی که بر ضد شما هستند این کار را می کنند. (صحیفه امام(ره)، ج ۱۵، ص۱۵)
آیات و روایات :
وَ ما لَنا أَلاَّ نَتَوَكَّلَ عَلَى اللهِ وَ قَدْ هَدانا سُبُلَنا وَ لَنَصْبِرَنَّ عَلى ما آذَيْتُمُونا وَ عَلَى اللهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُتَوَكِّلُونَ؛
«و ما را چه عذر و بهانه ای است که بر خدا توکل نکنیم، در حالی که ما را به راه های (خوشبختی وسعادت) مان هدایت کرد، و قطعا بر آزاری که (در راه دعوت به توحید) از ناحیه شما به ما می رسد، شکیبایی می ورزیم، پس باید توکل کنندگان فقط بر خدا توکل کنند.» (ابراهیم /۱۲)
وَ لا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ وَ ما لَكُمْ مِنْ دُونِ اللهِ مِنْ أَوْلِياءَ ثُمَّ لا تُنْصَرُونَ؛
«و به کسانی که به آیات خدا، پیامبر و مردم مؤمن ستم کرده اند، تمایل و اطمینان نداشته باشید و تکیه مکنید که آتش دوزخ به شما خواهد رسید و در آن حال شما را جز خدا هیچ سرپرست و یاری نخواهد بود.»(هود /۱۱۳)
(گروهی توکل بر خدا کرده اند و جز او به کسی اطمینان ندارند، اما گروهی دیگر امیدشان به غیر خداست و سعی می کنند به افراد قدرتمند متصل شوند و تکیه گاه خود را طاغوت ها قرار می دهند. هنگام انتخابات دقت کنیم که کدام کاندیدا به خدا توکل دارد و کدام به غرب تکیه کرده است)
وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ يَتَّخِذُ مِنْ دُونِ اللهِ أَنْداداً يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللهِ وَ الَّذينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلهِ؛
«و برخی از مردم به جای خدا معبودهایی انتخاب می کنند که آنها را آن گونه که سزاوار است خدا را دوست داشت، دوست می دارند، ولی آنان که ایمان آورده اند، محبت و عشقشان به خدا بیشتر و قوی تر است.» (بقره/۱۹۵)
گریز به انتخابات:
توکل، موجب امید به خدا می شود و این امید در مسئولین، موجب می شود در محاسبات خودشان ، خدا و خواست او را در نظر بگیرند و از او درخواست کمک کنند.
در محضر ولایت:
رهبر معظم انقلاب امام خامنه ای(مد ظله العالی):
1. یکی از مایه های مهم امید عبارت است از توکل به خدای متعال. (17/7/1398)
2. تنها راه خلاصی از کید دشمنان، توکل به خدا و صبر در میدان و مجاهدت است.(30/5/1385)
3. راه عزت و عظمت ملت ایران توکل به خدا و ارتباط با پروردگار است.
4. ما در میدان های جهاد در راه خدا در صورتی می توانیم مقاومت کنیم که دلمان لبالب باشد از ایمان به خدا و سرشار از توکل به خدای متعال بدون معنویت نمی شود حرکت کرد. (20/6/1392)
5. اینجا ما باید به توصیه و امر آیه ی شریفه قرآن، که تلاوت کردم، عمل کنیم: (فَقُلْ حَسْبِيَ اللَّهُ)؛ اگر دیدی با تو مخالفت می کنند، اگر دیدی روگردانی می کنند، اگر دیدی با ابزارهای گوناگون از همه طرف تورا احاطه می کنند: فَقُلْ حَسْبِيَ اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ؛ این توکّل امام بزرگوار ما بود که راه را به ما نشان داد و ما را تا اینجا رساند و ملت ایران با همین توکّل ان شاء الله راه را ادامه خواهد داد و امت اسلامی با بیداری اسلامی این حقایق را روز به روز تجسم بیشتری خواهد بخشید. (6/2/95)
6. در این راه عظمت و عزّتی که ملت ایران در پیش دارد، توجه به خدا و توکّل به خدا و ارتباط با خدا، يك نقش بزرگ و اساسی دارد. عده ای غافل اند، همه اش روی محاسبات مادي محض محاسبه می کنند؛ در محاسباتشان معنویت و كمك الهي و توکل به خدا و حسن ظن به وعده ی الهی كأنّهُ هیچ راهی ندارد. خب این محاسبات مادی را مستکبرین عالم هم دارند می کنند، بهتر از شما هم می کنند، چرا روز به روز عقب می روند؟ چرا دچار این همه مشکلات می شوند؟ (22/3/92)
7. با توکل به خداوند و اعتماد و حسن ظن به وعده های مؤكد نصرت الهی در قرآن و به کارگیری خرد و عزم وشجاعت، می توان بر همه موانع فائق آمد و پیروزمندانه از آنها عبور کرد. (26/6/90)
8. هرچه توجه به خدای متعال بیشتر باشد، اخلاص انسان بیشتر باشد، توکل ما به خدا بیشتر باشد، کار بهتر پیش خواهد رفت . خطاست اگر تصور کنیم بدون تكيه به قدرت الهی، بدون استمداد از قدرت الهی، خواهیم توانست قدمی از قدم برداریم. کار بابرکت، آن کاری است که همراه باشد با روحیه اخلاص و توان طلبی و استغاثه به پروردگار.(7/10/90)
حضرت آیت الله بهجت(ره) : «به چیزی غیر از توکّل و یاد خدا برای انسان، آرامش حاصل نمی شود. و چیزی غیر از اعراض (رویگردانی) از یاد خدا و غفلت، زندگی را تلخ و ناگوار نمی کند.» (در محضر بهجت، ج۲، ص۲۴۶)