شاخصه های رئیس جمهور مطلوب (قسمت سیزدهم)
شاخصه سیزدهم: قوی و توانمند
موضوعات فرعی
۱، توانمندی جسمی
۲، توانمندی علمی
احکام :
وظيفه طلاب در ایام انتخابات چیست؟
امام خمینی(ره) : همانطور که سپاه ما در جبهه ها مشغول دفاع از اسلام هستند، شمال(طلاب) هم مکلفید که مردم را دعوت کنید به انتخابات.. این را آسان نگیرید! این امر سیاسی به حفظ اسلام مربوط است. (صحیفه امام، ج ۱۵، ص: ۱۷)
آیا تمام طلاب موظف اند؟ حتی طلاب سطح و مقدمات؟
امام خمینی(ره): در قضیه تعيين رئيس جمهور بر همه مکلف های ایران واجب است که در این امر دخالت داشته باشند. اگر دخالت نکنند و يك صدمه ای به اسلام برسد، یك يك ما مسئول هستیم . (صحیفه امام، ج ۱۵، ص: ۱۸)
آیات و روایات :
إِنَّ أللهَ اصْطَفاهُ عَلَيْكُمْ وَ زادَهُ بَسْطَةً فِي الْعِلْمِ وَ الْجِسْمِ؛
«خدا او را بر شما برگزیده و وی را در دانش و نیروی جسمی فزونی داده است.» (بقره/۲۶۷)
در این آیه توانمندی و قدرت حاكم تأکید شده است.
قالَ عِفْرِیتٌ مِنَ الْجِنِّ أَنَا آتِیکَ بِهِ قَبْلَ أَنْ تَقُومَ مِنْ مَقامِکَ وَ إِنِّي عَلَیْهِ لَقَوِيٌّ أَمِینٌ ؛
«یکی از جنیان کاردان و تيزهوش گفت: من آن را پیش از آنکه از مسند خود برخیزی نزد تو می آورم، و من بر این کار توانا و امینم. »(نمل/247)
یعنی علاوه بر رئیس دولت، وزیران و همکاران او نیز باید قوی و امین باشند.
گریز به انتخابات:
توانایی انجام کار، نشاط و تحرک لازم از جمله رموز موفقیت در انجام کارهاست. پس فقط به کسانی که علاوه بر تقوا و توانمندی علمی، تخصصی؛ از نشاط و قدرت بدنی لازم، برای انجام کارها هم برخوردارند رأی بدهیم.
در محضر ولایت:
مقام معظم رهبری امام خامنه ای مد ظله العالی)
1. اساسا حیات یک ملت و بالندگی یک ملت، وابسته به این است که مؤلفه های قدرت و عناصر قدرت را در خود تقویت کند و آن ها را در جای لازم و به هنگام، مورد بهره برداری و استفاده قرار بدهد.(9/4/1397)
2. کشور بایستی قوی بشود؛ قوی شدن کشور جزو هدف های ما است. این هم از خطوط اصلي نسخه بعثت است؛ این هم از بعثت گرفته شده این هم از قرآن گرفته شده . قرآن می فرماید : وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ؛ هرچه می توانید قوت را زیاد کنید. (انفال/۹۰) (3/1/1399)
3. اگر ملتی قوی نباشد و ضعیف باشد، زور خواهد شنید، به او زور می گویند؛ اگر ملتی قوی نباشد، باج گیران عالم از او باج می گیرند، از او باج می خواهند؛ اگر بتوانند به او اهانت می کنند؛ اگر بتوانند زیر پا او را لگد می کنند. طبیعت دنیایی که با افکار مادی اداره می شود، همین است؛ هر که احساس قدرت بکند، نسبت به کسانی که در آنها احساس ضعف می کند، زورگویی خواهد کرد؛ چه نسبت به فرد، چه نسبت به ملت... اگریک ملتی به خود نیاید، خود را قوی نکند، دیگران به او زور می گویند. بعضی ملت ها هستند که تا قوی شدن، فاصله زیادی دارند؛ امیدی وجود ندارد که بخواهند در خود آن نیرویی را که بتوانند مقابله کنند با زورگویان و گردن کلفت های عالم ، ایجاد کنند؛ اما ملت ما این جور نیست؛ ما اولا استعداد قوی شدن، زیاد داریم؛ امکانات و ظرفیت ها هم زیاد داریم؛ ملت ما به سمت اقتدار ملی هم راه افتاده است و راه زیادی پیموده است. (1/1/1393)
4. معنای اقتدار ملی این نیست که انسان پول های کشور را به یک کشور بیگانه بدهد و سلاح های مدرن او را بخرد و در انبار ذخیره کند که خودش حتی قادر نباشد بدرستی از آنها استفاده بکند؛ این حماقت است، این اقتدار نیست . اقتدار ملی این نیست که یک کشوری از آن طرف دنیا بیاید برای حمایت از یک حکومتی و یک دولتی، در آنجا پایگاه بزند و حضور پیدا کند و خون ملت را بمکد و هر غلطی میخواهد در آن کشور بکند برای اینکه این خاندان منحوس را مثلا در کشور حفظ کند؛ اینها اقتدار نیست، این ها ذلت است، اقتدار این است که یک ملتی از درون بجوشد؛ هم علم را، هم نظامی گری را، هم سازندگی را، هم پیشرفت را، هم عزت بین المللی را برای خود کسب کند. اینها مؤلفه های اقتدار ملت ایران است؛ این را شما امروز دارید، خوبش را هم دارید، ظرف پرش را هم دارید به توفیق الهی؛ باید از این عناصر قدرت، بجا و به هنگام استفاده بشود .(9/4/1397)
5. یکی از مهم ترین راه های تقویت درونی، حفظ روحیه انقلابی گری است در مردم؛ بخصوص در جوانها، سعی دشمنان این است که جوان ما را لاابالی بار بیاورند، نسبت به انقلاب بی تفاوت بار بیاورند، روحيه حماسه و انقلابی گری را در او بکشند و از بین ببرند؛ جلوی این باید ایستاد، جوان ، روحیه انقلابی گری را باید حفظ کند. و مسئولین کشور جوان های انقلابی را گرامی بدارند؛ این همه جوان های حزب اللهی و انقلابی را برخی از گویندگان و نویسندگان نگویند به اسم افراطی و امثال اینها. جوان انقلابی را باید گرامی داشت، باید به روحیه انقلابی گری تشویق کرد؛ این روحیه است که کشور را حفظ می کند، از کشور دفاع می کند؛ این روحیه است که در هنگام خطر به داد کشور می رسد .(18/6/1394)
6. آن کسانی که وارد میدان می شوند، باید کسانی باشند که در خود توانايي کشيدن این بار را بیابند؛ صلاحیت هایی را هم که در قانون اساسی است و شورای محترم نگهبان بر روی آنها تکیه خواهد کرد، در خودشان ملاحظه کنند و واقعا وابسته و دلبسته به نظام و قانون اساسی باشند؛ بخواهند قانون اساسی را اجرا کنند؛ چون رئیس جمهور سوگند می خورد که قانون اساسی را اجرا کند؛ قسم دروغ که نمی شود خورد. کسانی که این را احساس می کنند، در آن میدان می آیند. (19/10/1391)
7. آن ملت هایی که دلیل و مقهور دست دشمن شدند، عمده ی علت این بود که مسئولان - پیشروان قافلة ملت - شجاعت لازم، اعتماد به نفس لازم را نداشتند.(24/9/1378)
8. برای یک ملت یکی از اساسی ترین مسائل این است که مردان شجاع و کارآمدی داشته باشد؛ برای این که از او در روز حادثه دفاع کنند. (19/12/1383)
یادآوری: دولت قوی چگونه دولتی است؟
یک دولت زمانی قوی به شمار می آید که خصلت ها و ویژگی های زیر را داشته باشد:
الف) دستگاههای اجبار قوی، منسجم و منضبط، مانند ارتش، پلیس، دستگاه قضا، نیروهای امنیتی و اطلاعاتی و ... داشته باشد.
ب) در حوزه نظر و ایده (ایدئولوژی) نیز از پویایی های لازم برخوردار باشد؛ به گونه ای که ایدئولوژی دولت نه تنها قادر به توجیه اقدامات حکومت و پاسخگویی به شبهات و مسائل مرتبط با عملکرد و سیاست های حکومت باشد؛ بلکه بتواند راه حل های نظری و عملی دقیق، منطقی و گره گشا برای حل مسائل و چالش های پیش رو ارائه دهد.
ج) دولت قوی باید کارآمد هم باشد؛ یعنی باید حداقل انتظارات و کارویژه هایی را که متوجه آن است و فلسفه وجودی اش تأمین آن ها به شمار می آید، به نحو احسن انجام دهد.
د) سرمایه اجتماعی به منظور تقویت پایگاه اجتماعی خود خلق کند.
ه) در جامعه پذیری سیاسی نسل جوان برای انتقال فرهنگ و ارزش های زیربنایی و حاکم بر دولت به آنها دقت کند؛ به گونه ای که به اندازه کافی نیروی انسانی کارآمد و متعهد تربیت شود تا ضمن جلوگیری از ایجاد شکاف دولت و ملت، تضمین کننده بقای دولت نیز باشند و در یک کلام، در چارچوب نظام ارزشی حاکم، جامعه را اداره کنند.(basirat.ir)